2011. július 1., péntek

Ültetőkártya és köszönetajándék saját kezűleg

A hagyományos köszönetajándék öt szem tüllbe csomagolt mandulaszemből áll, melyek a boldogság, egészség, termékenység, jólét és hosszú élet szimbólumai. Ettől a megszokott formától azonban bátran elrugaszkodhatunk, és kitalálhatunk más, ötletes megoldást, amit nem kell megrendelni, becsomagoltatni, elkészíttetni, netán feleslegesen pénzt költeni rá.


Süssünk saját kezűleg díszített mézeskalácsokat egy tuti bevált recept alapján! Mivel az alapanyagok jó része minden háztartásban megtalálhatók, így eleve nem kell nagy költségekbe verni magunkat.


TÉSZTA:

    * 25 dkg méz
    * 12 dkg vaj vagy margarin
    * 12 dkg kristálycukor
    * 50 dkg liszt
    * 1 kiskanál őrölt fahéj
    * 1 kiskanál őrölt szegfűszeg vagy őrölt gyömbér
    * 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
    * 1 kiskanál szódabikarbóna
    * 1 tojás

CUKORMÁZ:

* 1 tojásfehérje
* 12 dkg porcukor
+cukorszívek (Dr. Oetker)





A mézet lassú tűzön keverd össze a margarinnal és a cukorral.
Amíg hűl, a száraz hozzávalókat  (liszt, fűszerek, szódabkarbóna)
egy nagy tálban dolgozd össze. A langyos keveréket ehhez adagold
és keverd hozzá a felvert tojást. Gyúrd össze egybeálló masszává
és lefedve 2-3 órát pihentesd az erkélyen vagy a hűtőben. Kis adagot
vegyél ki, majd nyújtsd ki lisztezett deszkán sodrófával kb. 4 mm
vékonyra. Ezután szaggasd ki a formákat. A kiszaggatott darabokat
sütőpapírral borított tepsibe rakd úgy, hogy a formák között
hagyj ujjnyi helyet, mert a tészta a sütés során meg fog picit
dagadni. Előmelegített sütőben 5-ös fokozaton (kb. 180 C) kb. 7-8
perc alatt elkészül. Akkor vedd ki a sütőből, amikor picit megbarnul
a széle.

Cukormázzal díszítheted utólag. Ehhez verd kemény habbá a tojás-
fehérjét és szitázd bele a porcukrot, hogy összekeverve egy krémes
masszát kapj. Ezt töldsd zacskóba, zárd le a végét, és az alján pici
lyukat vágva könnyedén díszíthetsz. A máz kb. 10 perc alatt köt meg.

A cukorszíveket a még meg nem szilárdult mázba helyezd bele.







A kidíszített sütiket tedd celofán zacskóba, egy méretre vágott szalvétával együtt. 
Középen hajtogasd harmonikaszerűen a celofánt, majd kösd össze egy szaténszalaggal. Így szimmetrikus, masni formája lesz, ami sokkal izgalmasabb és elegánsabb, mintha zsákocska formában tennénk a teríték mellé.


Az ülésrend és az ültetőkártya igenis fontos, mindenképpen szánjunk rá időt és gondoljuk át, hogy a násznép közül kik kedvelik egymás társaságát, kik azok, akik szívesen beszélgetnek át egy egész estét, és kik azok, akiket jobb minél messzebb ültetni egymástól. Egy rosszul kitalált ülésrend, vagy annak teljes hiánya teljesen elronthatja a hangulatot.

Az ülésrendet célszerű az étterem bejáratához, több ponton is kifüggeszteni, nehogy a násznép egy papír felett toporogjon a megfelelő nevet keresve. Az ülésrendet nem kell túlcsicsázni, legyen egyértelmű, olvasható.

Az ültetőkártya már lehet díszes betűtípussal megkomponált, de ezt se bonyolítsuk túl, ne felejtsük: "a kevesebb több" . 



Nyomtassuk a neveket fényes kartonra, sniccerrel vágjuk fel őket. Apró fa csipeszeket használva, a megmaradt cukorszíveket is használhatjuk, ezeket hobbyragasztóval rögzítsük és hogy tartós legyen átlátszó körömlakkal kenjünk át.


Csiptessük a poharak szélére, a látvány és az ötlet garantált siker lesz a násznép körében.


Ha pedig még mindig maradt cukorszív, akkor szórjuk szét az asztalokon a mécsestartók, vagy gyertyatartók köré...




Bejegyezte: Juditu

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...